LASTEH sodeloval na poletni šoli strojništva 2020

Med 18. in 21. avgustom je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani potekala že sedma Poletna šola strojništva. Že tretjič je potekala tudi delavnica Poišči balon in ga predri – z laserjem v organizaciji Laboratorija za lasersko tehniko. 

Letos so se delavnice udeležili štirje učenci, njihov končni cilj pa je bila izdelava laserske skenirne glave. Gre za napravo, s pomočjo katere lahko usmerjamo laserski snop brez premikanja samega laserskega vira zato se v industrijskih laserskih sistemih zelo pogosto uporablja. 

Udeleženci so si tako najprej ogledali industrijski laserski sistem za označevanje (pogovorno tudi “lasersko graviranje”) in se z njim podpisali na osnovno ploščo sistema. Nato so zlotali enostavno elektronsko vezje, prek katerega so povezali laser šibke moči in dva servo motorja z mikrokontrolerjem Arduino. Na servo motorja sta bili pritrjeni zrcali, ki sta odklanjali laserski snop; s premikanjem prvega smo laserski snop odklanjali v vodoravni smeri, z drugim pa v vertikalni. Nadalje so z osebnim računalnikom povezali spletno kamero in s pomočjo programskega jezika Python in knjižnice OpenCV spisali program za prepoznavo tarče. Računalnik je nato na Arduino prek serijske povezave Arduino pošiljal ukaze za prižiganje in ugašanje laserja, premikanje motorjev in sledenje tarči. 

Ker je bil v sistemu uporabljen laser šibke moči (iz varnostnih razlogov), ki ni sposoben predreti balona, so si udeleženci ogledali tudi močnejši laser, s katerim so popokali celo vrečko balonov in upravičili ime delavnice.