ENG

Nagovor predstojnika katedre

Spoštovani!

Spletna stran, ki je pred Vami, je kratka predstavitev Katedre za menedžment obdelovalnih tehnologij; naših dejavnosti, sodelavcev, raziskovalnega dela, ter opreme obeh pripadajočih laboratorijev:

- Laboratorij za odrezavanje - "LABOD"

- Laboratorij za zagotavljanje kakovosti - "LAZAK"

Prizadevamo si, da smo koristni za slovensko industrijo v smislu raziskav, razvoja, inovacij, svetovanja, priprave izdelovalnih in tehnoloških načrtov, testov obdelovalnost, izvedbe meritev, ter aplikacij raziskav v industrijsko okolje.

Ukvarjamo se z obdelavo težko obdelovalnih materialov, inovativnimi visoko-produktivnimi odrezovalnimi procesi, tako na aplikacijah orodjarn kot serijskih proizvodenj, na procesih struženja, frezanja (3, 3+2, 5 osna obdelava), vrtanja, obdelave z roboti (6 osna obdelava), itd., ter uporabi uporabi sodobnih CAM - programov. Imamo pa tudi opremo za meritve natančnosti obdelovanih strojev z zmožnostjo njihove kalibracije.

Razvijamo hibridne procese, ki s podporo dodatnega vira energije (kriogeno odrezavanje, visokotlačno odrezavanje, laserska asistenca odrezovalnega procesa, kombinacija odrezovalne in dodajne tehnologije, itd.) omogočajo povečanje obdelovalnosti oz. produktivnosti procesov odvzemanja materiala oz. omogočajo izvedljivost aditivnih tehnologij (3D print plastičnih mas in kovinskih izdelkov), kot dodatek »konvencionalnim« procesom na bazi odvzemanja materiala.

Imamo opremo za 3D zajem površin, kot osnovni element vzvratnega inženirstva (RE). S postopkom 3D skeniranja in najsodobnejšimi 3D print tehnologijami oblikujemo prototipe in nove izdelke. Pokrivamo tudi področje zagotavljanja kakovosti z operativnimi pristopi in tehnološkimi meritvami, povezanimi s statističnim nadzorom izdelkov in procesov (SPC), tehnološkimi izboljšavami in optimizacijo tehnologije izdelave z metodami načrtovanja eksperimentov (DOE).

 

Predstojnik: Izr. prof. dr. Franci Pušavec

CNC IN ROBOTSKA OBDELAVA

STATISTIČNI NADZOR PROCESA

TESTIRANJE OBDELOVALNOSTI

MERITVE STATIČNE IN DINAMIČNE TOGOSTI

MERITVE TOČNOSTI STROJEV

SEMINARJI ZA INDUSTRIJO

3D SKENIRANJE

PRECIZNE MERITVE

3D TISKANJE

RAZVOJ NOVIH APLIKACIJ

Aktualno

  • 27.9.2023 prirejamo delavnico aktualnih trendov obdelovalnih tehnologij. Vsebino letošnje delavnice si lahko ogledate tukaj.
  • Iščemo mladega raziskovalca, ki bo na področju proizvodnih tehnologij in sistemov sodeloval z našo raziskovalno ekipo v obdobju od 2023-2027. Več...

        Kandidati prijavo oddajte na e-mail naslov: Franci.Pušavec@fs.uni-lj.si

Laboratoriji

Laboratorij za odrezavanje

Vodja laboratorija:

Izr. prof. dr. Franci Pušavec

Telefon: +386 1 477 1 438
Faks: +386 1 477 1 768
E-mail: Franci.Pušavec@fs.uni-lj.si

Laboratorij za zagotavljanje kakovosti

Vodja laboratorija:

Izr. prof. dr. Davorin Kramar

Telefon: +386 1 477 1 737
Faks: +386 1 477 1 768
E-mail: Davorin.Kramar@fs.uni-lj.si

KATEDRA ZA MENEDŽMENT OBDELOVALNIH TEHNOLOGIJ, FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO, Aškerčeva 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: +386 1 477 14 38, Faks: +386 1 477 17 68