Trajnostna uporaba polimerov v gospodinjskih aparatih

Ena glavnih značilnosti polimernih materialov je, da se njihove mehanske lastnosti (lastnosti, ki določajo strukturno trdnost izdelka) s časom, obremenitvijo in okoljskimi pogoji lahko močno spremenijo. V praksi to pomeni, da se lahko funkcionalnost in trajnost izdelkov, ki so narejeni iz polimerov, v njihovem življenjskem ciklu, bistveno spremeni, kar vodi do prezgodnje funkcionalne ali strukturne okvare polimernih izdelkov.

Očitno je, da bo potrebno prednosti uporabe polimerov v gospodinjskih aparatih uravnotežiti z zahtevami po večji trajnosti, kar je povezano s sposobnostjo zanesljive napovedi dolgoročnega vedenja polimernih izdelkov, ki so med uporabo izpostavljeni različnim okoljskim pogojem. V skladu s tem je glavni cilj predlaganega aplikativnega projekta razviti metodologijo za napovedovanje časovno odvisnega napetostno-deformacijskega vedenja polimernih izdelkov pri nizkih do srednjih napetostih, pri različnih temperaturah in vlažnosti. Metodologija bo omogočila proizvodnjo gospodinjskih aparatov z novimi oblikovalskimi rešitvami z daljšo življenjsko dobo in manjšim vplivom na okolje. Metodologija bo temeljila na natančni karakterizaciji časovno odvisnih lastnosti materiala in napovedovanju dolgoročnega vedenja materiala, skupaj z validiranim FEM materialnim modelom.

Metodologija bo vključevala popis nelinearnih časovno odvisnih procesov in bo omejena na obremenitve s konstantno napetostjo, ter bo veljavna tudi do območja izrazitih nelinearnosti materiala oziroma do odpovedi materiala. Čeprav je področje nelinearnega viskoelastičnega vedenja polimerov razmeroma znano, pa nelinearni modeli še niso bili uporabljeni za napovedovanje dolgoročnega vedenja materiala, kar je eden glavnih ciljev tega projekta.