Raziskovalna skupina Laboratorija za eksperimentalno mehaniko (LEM) Fakultete za strojništvo UL, je skupaj v sodelovanju s skupinama pri Odseku za tehnologijo površin in Odseku za elektronsko keramiko Inštituta Jožefa Stefana (IJS) ter Oddelka za kemijsko in biološko inženirstvo pri Univerzi Britanske Kolubije (UBC) izvedla teoretično in eksperimentalno študijo na področju ogljikovih nanokompozitov, ki obravnava vpliv nastanka in konfiguracije omrežja iz ogljikovih nanocevk (v nadaljevanju CNT) na ojačitvene in prevodne lastnosti tovrstnih kompozitnih materialov. Rezultati raziskave so objavili v priznani reviji na področju materialnih znanosti, t.j. Composites Science and Technology (IF=9,879).

Raziskovalci so dokazali, da nakjlučna konfiguracija znatno koncentracijo dodanih CNT za prehod materijala iz izolatorja v prevodnika (električni preplet CNT-jev opredeljen z volumskim deležem ɸcve).

Alen Oseli, Tanja Tomković, SavvasG. Hatzikiriakos, Alenka Vesel, Matija Arzenšek, Tadej Rojac, Mohor Mihelčič, Lidija Slemenik Perše*